Wat is goalball?
Goalball is een balsport, oorspronkelijk bedacht voor mensen met een visuele beperking maar inmiddels ook veel beoefend door mensen zonder visuele handicap. Twee teams van drie spelers zitten tegenover elkaar in een veld van 18 bij 9 meter. Elke speler heeft een afgeplakte bril op, zodat hij of zij niets kan zien. Daardoor heeft geen enkele speler, ook spelers die wel zicht hebben, voordeel ten opzichte van anderen. De bal, die 1,25 kilogram weegt en geluid maakt door de belletjes die erin zitten, wordt met kracht over de grond van het ene team naar het andere geworpen. Na twee keer twaalf minuten speeltijd wint het team de de meeste goals heeft gemaakt.
De spelregels
Goalball wordt zoals gezegd gespeeld op een veld dat achttien meter lang en negen meter breed is. Aan beide uiteinden van het veld bevinden zich doelen die negen meter breed en 1,3 meter hoog zijn. Het spel bestaat uit twee helften van elk twaalf bruto speelminuten, met een korte pauze tussen de helften.
Het spelverloop
Opstelling: Elk team heeft drie spelers: twee spelers aan de zijkanten en één in het midden. De middenspeler zit altijd wat verder naar voren dan zijn zijspelers, zodat er geen botsingen tussen de spelers plaatsvinden.
Aanval en verdediging: De aanvallende ploeg gooit de bal naar het doel van de tegenstander. De spelers van het verdedigende team moeten hun oren gebruiken om de bal te lokaliseren en deze te blokkeren met hun lichaam of handen.
Scoren: Er wordt gefloten voor een doelpunt wanneer de bal volledig over de doellijn gaat. De scheidsrechter fluit hierna twee keer, waardoor ook de spelers op het veld weten dat de bal over de doellijn is gegaan.
Wissels en time-outs: Elke coach mag per wedstrijd maximaal vier keer een time-out aanvragen en maximaal vier keer een speler wisselen. Per helft mag dit maximaal drie keer. De coach geeft dit aan met handgebaren, zodat hij niet middels geluid invloed kan uitoefenen op het spel.
Fouls en straffen: Er zijn verschillende overtredingen mogelijk, zoals het overschrijden van de lijn tijdens een worp of het niet volgen van de juiste speeltechniek. Dit kan leiden tot een penalty voor de tegenstander. Bij een penalty moet een speler gedurende één worp de hele goal van negen meter in zijn eentje verdedigen.
Officials
Bij elke wedstrijd zijn twee scheidsrechters aanwezig. Deze staan aan weerszijden van het veld, zodat een van de twee scheidsrechters altijd de mogelijkheid heeft om te zien wanneer een bal niet volgens de regels gegooid wordt. Naast de goals staan ook twee goaljudges. Aan hen is de taak om te beoordelen of de bal volledig over de lijn gegaan is. Is dit het geval, dan steken zij hun hand omhoog, zodat een van de scheidsrechters kan fluiten voor een goal. Verder brengen zij de bal ook in wanneer deze uit het spel gegaan is.
Voor wie is goalball?
Goalball is een buitengewoon inclusieve sport die door allerlei mensen beoefend kan worden. De sport is ooit uitgevonden voor de revalidatie van mensen met een visuele beperking, maar wordt inmiddels ook veel beoefend door sporters die geen oogafwijking hebben. Wel is het belangrijk dat de spelers fysiek redelijk in orde zijn en (uiteraard) goed horen. Voor doven of mensen in een rolstoel is het daarom niet mogelijk om te goalballen.
Zelf een keer meedoen?
Wil je zelf ook een keer meedoen met een goalballtraining? Dat kan! Wij bieden trainingen aan in zowel Waalwijk als Den Bosch, op locaties die goed bereikbaar zijn met het Openbaar Vervoer. Wil je meedoen met een gratis proeftraining? Vul dan het formulier hiernaast in!