Afgelopen vrijdag zijn we langs geweest bij Goalball Vereniging Waalwijk. Omdat we deze vereniging sponsoren kregen we een clinic aangeboden met uitleg over het spel. Daarna werden er een paar wedstrijden gespeeld.

Goalball is een sport voor visueel gehandicapten. Om iedereen gelijk te houden krijgen alle spelers een geblindeerde skibril op. Iedereen ziet tijdens het hele spel dus niets. Voor ons als visueel ingestelde mensen zeker even wennen!

De regels zijn redelijk simpel. Je speelt het spel in een veld van 18 bij 9 meter (een kleine gymzaal). Aan iedere kant van het veld staat een goal over de gehele breedte van het speelveld. Per team staan 3 spelers bij hun goal. Om te voorkomen dat je de weg kwijt raakt zijn de randen van het veld afgeplakt met tape en touwtjes. Je kunt dus voelen waar je bent. Het spel wordt gespeeld met een soort basketbal met belletjes erin.

De bedoeling is scoren bij de tegenstander. Hiervoor moet je de bal in het doel van de tegenstander zien te werpen. Iedereen verdedigt en valt aan. Verdedigen doe je door te luisteren waar de bal is om daarna gestrekt de bal te blokken. Er zijn nog meer regels, maar daarvoor verwijzen we je door naar Wikipedia.

Na de warming-up, uitleg en wat oefeningen werd het tijd om de brillen op te zetten en te beginnen. We waren met 7 man afgereisd naar de gymzaal. Dus hadden twee volle teams en een wissel. Het bleek al snel een actiever spel te zijn dan we dachten. Je bent continu aan het luisteren waarbij communiceren van extra belang blijkt te zijn. Je kunt een bal niet overspelen als je niet weet waar je medespeler staat.

Een van de spelers van de vereniging heeft ook nog 3 minuten mee gedaan. Naast een paar goals was hij ook verantwoordelijk voor twee gewonden. Gewoon omdat wij te traag speelden ten opzichte van hem. Het is dus een sport waar je ook echt goed in kunt worden. Het is niet voor niets de belangrijkste teamsport tijdens de paralympics!

Bijna niemand van ons heeft het spel eerder gespeeld. Dus niemand wist wat ze moesten verwachten. Maar naderhand was iedereen unaniem enthousiast over de clinic!

We hebben ons goed vermaakt en het respect voor de spelers van het spel is flink gegroeid. Een mooi doel om te sponsoren. Heb je zelf interesse in het sponsoren van de vereniging of lijkt het je iets om mee te spelen met de vereniging, dan kun je altijd contact met ze opnemen via hun website.

Paul Sprangers, mede directeur Interactive Studios BV te ‘s-Hertogenbosch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *