Workshop Goalball tijdens de Nationale Sportweek

Van 18 t/m 24 mei vond de Nationale Sportweek plaats. Heel Nederland stond in het teken van sport. Zo ook de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk. Tijdens deze sportweek werden er na schooltijd verschillende workshops gegeven en ook de jaarlijkse sportdag vond in deze week plaats.

Dinsdag 21 mei verzamelden zich om 15.30 uur ruim 20 kinderen in de gymzaal aan de Woeringenlaan voor een workshop goalball, een voor de
kinderen onbekende sport. De kinderen kregen, voordat de workshop begon, wat te eten en te drinken waarna Adriaan en Kim zich voorstelden en iets vertelden over de sport die zij beoefenen. Vervolgens mochten de kinderen zelf aan de slag. Twee kinderen werden aan elkaar gekoppeld. Eén van hen kreeg een verduisterende bril op waarna de ander hen door de zaal
moest leiden. Eerst lopend, daarna zelfs rennend. Toch nog behoorlijk eng om je door een ander te laten begeleiden. Na een paar minuten werd er gewisseld. De kinderen waren erg enthousiast bezig. Tijdens de introductie had Adriaan uitgelegd dat stilte belangrijk is in deze sport. Je moet tenslotte afgaan op je gehoor als je niets ziet. Dit bleek al een uitdaging opzich te zijn voor de kinderen. Tijdens het sporten stil zijn als je de hele dag al op school
hebt gezeten valt behoorlijk tegen.

Na deze eerste oefening werden er twee kringen gevormd en werden de ballen tevoorschijn gehaald. De kinderen rolden in de kring de bal naar elkaar over. Dit ging iedereen goed af, totdat de bril opgezet werd. Dat maakte het een stuk lastiger. Het werd steeds stiller in de zaal terwijl de kinderen goed luisterden waar de bal zich bevond.

Nu er geoefend was met geconcentreerd luisteren leerden Adriaan en Kim de kinderen op de juiste manier gooien. Met hulp van enkele juffen die de ballen aangooiden oefenden de kinderen met het gooien op de kast, eerst zonder bril, later met. De kinderen hadden zichtbaar plezier.

Ondertussen was het bijna tijd om met een simpel wedstrijdje te beginnen, maar eerst werd er uitgelegd hoe je je moet verdedigen. Nadat de kinderen ook dit geleerd hadden was het eindelijk tijd voor een wedstrijdje. Daar had iedereen wel oren naar. De kinderen werden in groepen verdeeld waarna er 3 wedstrijden gespeeld werden. De kinderen waren erg fanatiek. In het veld merkte je al gauw dat het belangrijk was dat het stil was aan de kant. Met opperste concentratie speelden de kinderen het spel. Het fluitje klonk voor ieders gevoel telkens veel te snel, want dit spel is écht leuk.

Na 10 minuten klonk dan toch echt het eindsignaal. De kinderen gingen na een sportieve middag enthousiast naar huis, met een grote bewondering voor mensen die écht weinig tot niets zien.

Verslag Nathalie Otten,
Juf van de Juliana van Stolbergschool te Waalwijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *