NK Goalball 2018 Brabants Dagblad

Uit het Brabants Dagblad d.d. 23 april 2018

Muisstille supporters bij NK goalball, en dat hoort zo

WAALWIJK – In sporthal De Slagen werd zaterdag het NK Goalball gehouden. Ook de niet-visueelbeperkte Corné Speksnijder was van de partij. “De eerste training was een drama.”

De enkele tientallen toeschouwers in sporthal De Slagen in Waalwijk schreeuwen als de spelers van Hercules 2 en De Pont deze zaterdagmiddag individueel worden voorgesteld voordat de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats bij het Nederlands Kampioenschap Goalball aanvangt.

Muisstil

Daarna kijken ze muisstil toe, anders kunnen de spelers, die een afgeplakte skibril dragen, de belletjes in de bal niet goed horen. Essentieel om zo te bepalen waar na een worp het speeltuig zal terechtkomen. Alleen zo kunnen de drie goalballers, die een doel verdedigen dat de breedte van het speelveld heeft, voorkomen dat de tegenstander een feestje viert.

Veteranen

Het NK Goalball is het sluitstuk van de competitie. De zes beste teams maken uit wie zich nationaal kampioen mag noemen. Goalball werd in 1946 bedacht door de Oostenrijker Hanz Lorenzen en de Duitser Sepp Reindle ter rehabilitatie van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met een visuele handicap. Vanwege die afgeplakte skibril kunnen ook niet-visueel beperkten deze sport beoefenen. Aan het NK doet slechts één ziende speler mee, Corné Speksnijder (31) uit Utrecht. “Via vrienden die blind zijn heb ik goalball leren kennen. Ik vind het een mooie sport, want in het veld is iedereen gelijk: je bent allemaal blind.”

Maar het was wel degelijk wennen. “De eerste training was een drama. Ik lag in het doel, naast het veld. Ik bevroor ook, durfde niet te duiken. Bang dat ik bijvoorbeeld die bal op mijn neus zou krijgen.” Dat inerte stadium is Speksnijder al lang gepasseerd: anders was hij nooit tot het eerste van Hercules doorgedrongen. Hij mag overigens niet meedoen aan het nationale team. “Mijn grote voordeel is natuurlijk dat ik via filmpjes op YouTube zie hoe Goalball in elkaar steekt. En dat ik zie hoe goed andere teams spelen. Extra informatie die blinden niet hebben.“

Niet voor watjes

Marcel van Beijnen (32) uit Waalwijk richtte samen met Adriaan Vugts Goalball Vereniging Waalwijk, gastheer van het NK, op. “Het is mijn uitlaatklep. Je kunt lekker tekeer gaan, heerlijk.” Het is geen sport voor watjes. “Een tijdje terug liep ik bij een internationaal toernooi een enkelblessure op. Kan gebeuren als je een bal met een vaartje van dik vijftig per uur tegen je aankrijgt.”

Toch is dat volgens Van Beijnen niet de oorzaak dat het Goalball in Nederland maar mondjesmaat groeit. “Je moet er behoorlijk wat voor overhebben, zoals elke keer weer die sporthal opzoeken. En je speelt wedstrijden in heel het land. Voor een blinde of slechtziende kan dat reizen een te grote hobbel zijn. De meeste goalballers zijn zelfredzaam, leggen zich die beperking niet op.” Het kostte Goalball Vereniging Waalwijk, dat tien jaar bestaat, de nodige tijd en moeite om de finale op poten te zetten. Maar het leverde wel wat op. Het eerste team, met Van Beijnen in de gelederen, rolt in
de finale Hercues 1 op: 12-2. Om het feest compleet te maken pakt Waalwijk 2 de derde plaats.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *